Yangın Kapıları
Yangın kapısı imalatı her ne kadar yan bir sektör gibi görünse de kesinlikle inşaat sektörüne kardeş bir sektör olarak görülmelidir. Yangın merdivenleri ve yangın kapıları sadece demirden ya da çelikten imal edilmiş basamaklar ve kapılar olarak görülmemeli. Binalara bu kapılardan yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kapıların kişinin yangın alevlerinden korunmasını sağlayacak korunaklarında titizlikle yapılmış olmasıdır. Diğer yandan binaların hemen hemen her katlarından yangın merdivenlerine çıkan bir yangın kapısı ya da yangın kapıları mutlaka olmalıdır. En az yargın merdivenleri kadar önemli olan yangın kapıları, yangın esnasında insanların hayata yeniden merhaba dedikleri kapı olabilir. Tüm bu dikkat edilecek hususlar bir araya getirildiğinde ise ortaya ciddi bir tecrübe ve kalite gerektiren bir ihtiyaç ortaya çıkar.
YÖNETMELİK
Yangın Kapıları & Maddeleri
MADDE 47-
(1) Kaçış yolu kapılarının en az temiz genişliği 80 cm’den ve yüksekliği 200 cm’den az olamaz. Kaçış yolu kapılarında eşik olmaması gerekir.
(2) Kaçış yolu kapıları kanatlarının, kullanıcıların hareketini engellememesi gerekir. Kullanıcı yükü 50 kişiyi aşan mekânlardaki çıkış kapılarının kaçış yönüne doğru açılması şarttır. Kaçış yolu kapılarının el ile açılması ve kilitli tutulmaması gerekir.
(3) Kaçış merdiveni ve yangın güvenlik holü kapılarının; duman sızdırmaz ve 4 kattan daha az kata hizmet veriyor ise en az 60 dakika, bodrum katlara ve 4 kattan daha fazla kata hizmet veriyor ise en az 90 dakika yangına karşı dayanıklı olması şarttır. Kapıların, kendiliğinden kapatan düzenekler ile donatılması ve itfaiyecilerin veya görevlilerin gerektiğinde dışarıdan içeriye girmelerine imkân sağlayacak şekilde olması gerekir.
(4) Kaçış kapısında, tek kanatlı kapıda temiz genişlik, kapı kasası veya lamba çıkıntısı ile 90 derece açılmış kanat yüzeyi arasındaki ölçüdür. Tek kanatlı bir çıkış kapısının temiz genişliği 80 cm’den az ve 120 cm’den çok olamaz. İki kanatlı kapıda temiz genişlik, her iki kanat 90 derece açık durumda iken, kanat yüzeyleri arasındaki ölçüdür.
(5) Merdivenden tabii zemin seviyesinde güvenlikli bir alana açılan bütün kaçış yolu kapıları ile bir kattaki kişi sayısının 100’ü geçmesi hâlinde, kaçış merdiveni, kaçış koridoru ve yangın güvenlik holü kapıları, kaçış yönünde kapı kolu kullanılmadan açılabilecek şekilde düzenlenir.
(6) Kapıların en çok 110 N kuvvetle açılabilecek şekilde tasarlanması gerekir.
Yangın Kapıları
KANAT KALINLIĞI 60 mm
KANAT İÇİ ÖZEL Z TAKVİYELER
60 mm KALINLIĞINDA ÖZEL ISI YALITIM MALZEMESİ
CİVATA BAĞLANTILI PİMLİ MENTEŞE
(KAPININ DIŞTAN MUDAHALE EDİLEREK AÇILMASINI ENGELLEYİCİ YAPIDA)
KANAT KENAR BİNİLERİ EZMELİ VE PUNTALI YAPIDA
KANAT ALTI PUNTALI YAPIDA , ÖZEL SİGMA ( ) KUŞAKLI
PANİKBAR ALTI TAKVİYE SAÇI